Mijn BeweegRedenen

Ik heb vaak nagedacht over redenen om te bewegen. Het zijn er best veel en in het verleden heb ik meerdere redenen gehad om te bewegen. Zie hier een lijstje:

  1. Ik had de wens om gewicht verliezen;
  2. Ik wilde fit zijn (nog steeds hoor);
  3. Om geen spierpijn te hebben na het surfen;
  4. Ik wilde mijn lichaam kunnen vertrouwen in zee;
  5. Om een doel te bereiken: 400 meter zwemmen binnen 8 minuten;
  6. Omdat ik dacht dat het moest;
  7. Ik wilde nieuwe mensen ontmoeten;
  8. Als uitlaatklep voor emoties;
  9. Het zou gezond moeten zijn.

Deze redenen waren allemaal van de tijd voordat ik pijn ervaarde als ik langer dan 5 minuten moest wandelen. Na die tijd was ik namelijk vooral geïnteresseerd in hoe ik kon bewegen zonder extra pijn te veroorzaken of mezelf te blesseren. En daarom heb ik een aantal opleidingen gevolgd om mezelf te wapenen voor een toekomst vol beweging (maar niet persé een bewogen toekomst 😉 ).

Mijn redenen om te trainen

Momenteel heb ik drie hoofdredenen om te bewegen of te trainen:

  • Ervaren hoe fantastisch mijn lichaam kan bewegen (mijn lichaam vindt bewegen erg fijn) om een basis fitheid in mijn leven te verzorgen;
  • Het voorkomen en helen van blessures;

En als laatste, maar waarschijnlijk de meest belangrijke:

  • Terwijl ik ouder word, zorgen dat ik alles kan doen wat ik wil doen, zonder dat ik pijn ervaar (jeweetwel: surfen, fietsen, mijn veters strikken terwijl ik kniel, de trap op en neer lopen met de natte was…).

Het pijnvrij onderdeel van leven kan best een uitdaging zijn. Ik denk zelfs dat het niet kan. Je loopt een keer tegen de lamp en je snijdt jezelf een keer in de vingers (puns intended). En dan heb je er even mee om te gaan.

Gone surfing

Pijn vrij surfen, zonder spierpijn achteraf

Pijnvrij

Toen ik 20 was, klaagde ik bij mijn moeder dat mijn knieën pijn deden nadat ik had gesport. Ze vertelde me dat het bij het leven hoort. Met het onderliggende idee dat wanneer we ouder worden, het lichaam ook stroever gaat bewegen. Maar hoewel pijn onvermijdelijk is in sommige gevallen, hoeft het stroever bewegen van het lichaam volgens mij niet. Er zijn zoveel dingen die je kan doen om blessures te voorkomen en pijnlijke onderdelen van je lichaam te verbeteren. En dat kan op elke leeftijd. Yep. Lees dat nog een maar

keer: Dat kan op ELKE leeftijd!

De meeste mensen die pijn ervaren, gaan de beweging bij welke ze de pijn hebben uit de weg. In sommige situaties is dit heel verstandig. Bijvoorbeeld wanneer iemand een gebroken pols heeft, kan het slim zijn om die pols een tijdje te ontzien.

Daarentegen, in andere situaties (geen gebroken of gescheurde onderdelen), kan het juist een signaal zijn van je lichaam dat je juist meer of andere bewegingen nodig hebt in die regionen van je lichaam!

De clue voor een pijn-vrij leven

Voor je lichaam en ontwikkeling is het fijn als je je lichaam genoeg varieteit biedt. Dit kan je doen door voetbal af te wisselen met tennis. Beter is nog om te kiezen voor meerdere bewegingen verspreid over de dag. Dus even buiten hangen (letterlijk), de trap nemen in plaats van de lift, de fiets pakken wanneer dat kan, en hurkend je veters strikken. 

Hoofdzakelijk is het belangrijk om mobiliteit in je gewrichten te bewaren. Verschillende bewegingsvormen kunnen daar goed aan bijdragen. Specifieke mobiliteitstrainingen kunnen pijnlijk duidelijk maken welke gewrichten extra aandacht nodig hebben. Het doorlopend blijven ontdekken en verkennen van je eigen mobiliteit is een hele mooie manier om in beweging te blijven.

Mocht je geïnteresseerd zijn en benieuwd zijn naar hoe dat in zijn werk gaat, neem dan contact met me op.